Ekspert: Stat og kommune skal bruge Facebook mere

22. april 2013 kl. 09:0915
Mød dine borgere hvor de færdes. Sociale tjenester som Facebook og Twitter er ikke blot godt for borgerne, men kan gøre det offentliges arbejde nemmere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Har du nogensinde været i kontakt med din kommune over Facebook?

Hvis du bor i Aalborg eller Fredericia, er dit svar med større sandsynlighed ja, end hvis du boede i en anden dansk kommune.

Christian Schwarz Lausten fra Seismonaut fremhæver netop disse to kommuner som gode eksempler, ud fra hans arbejde med at hjælpe organisationer med deres digitale strategi de seneste seks år.

»De to kommuner formår at navigere på de sociale medier. De forstår den delikate balance mellem personlig og offentlig. Det er skidesvært, men de gør det godt,« siger Christian Schwarz Lausten, direktør for Seismonaut, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fremhæver også Margrethe Vestager og Morten Østergaards færden på Twitter som gode eksempler, men indrømmer, at det ikke er hos politikere, problemet ligger.

»Det halter for embedsmandsvældet. Der er lidt en tradition for, at den der lever skjult, lever godt. Hvis man ikke laver fejl, lægger ingen mærke til en, og sådan har det været i årtier,« siger Christian Schwarz Lausten til Version2.

Ikke mere envejskommunikation!

For Christian Schwarz Lausten handler det ikke blot om at give borgerne den bedste service eller at gøre det offentlige mere tilgængeligt.

Han mener også, at de sociale medier er en kæmpe ressource for offentlige instanser, som de i mange tilfælde ikke benytter sig af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man sender ikke længere bare pressemeddelelser ud, man involverer borgerne,« siger Christian Schwarz Lausten til Version2.

Digitaliseringsstyrelsen bliver fremhævet som et godt eksempel på, hvordan man som offentlig instans får involveret sine borgere.

»De har været rigtig gode til at agere facilitator. De kobler jo borgere sammen med samfundstendenser og politikere. Men det ligger måske bare mere naturligt til Digitaliseringsstyrelsen,« siger Christian Schwarz Lausten til Version2.

Den 1. januar 2013 frigav staten en masse statslige data, som nu skal ud at flyve, så de kan komme en masse borgere til gode. Det er en af de ting, som Christian Schwarz Lausten fremhæver Digitaliseringsstyrelsen for at have været med til.

»De trækker på ’nørder’ og på folk de kender. Og de har for alvor været med til at sætte åbne data på dagsordenen,« siger Christian Schwarz Lausten.

Det handler i høj grad om at trække på sit netværk, og det er rigtig godt at bruge sociale medier til.

»Alle har jo et netværk, det er bare ikke alle, der har det digitalt,«

Christian Schwarz Lausten er blandt foredragsholderne til Dansk ITs konference Offentlig Digitalisering 2013, som finder sted 22. og 23. maj i Århus. Med til konferencen har han Tanja Holmberg fra Naturstyrelsen, som Seismonaut har hjulpet med deres digitale strategi

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
15
23. april 2013 kl. 08:05
Jeg kunne aldrig drømme om...

... at bruge Facebook til at interagere med nogen dele af det offentlige.

Men jeg synes faktisk at der er noget interessant i at embedsværket kan interagere i en semi-uformelt kontekst med borgere, i stedet for at det hele skal fungere på form-breve med officielle henseender.

Og uanset, så er Facebook en utroligt udbredt platform. Der er jo ingen der tvinger os andre til at bruge det, og jeg er ret sikker på at opskrivning til daginstitution kommer til at foregå ved at joine gruppen "Solsikkegården".

14
23. april 2013 kl. 06:06
Re: Men hvorfor?

Ser heller ikke nogen grund til at sende brugere til FB.

Næh- Fjæsbogen er ikke det Nye sort. Det er tværtimod- et social netværk- ejet og drevet udenlands efter deres lovgivning. Måske er jeg lidt paranoid, men jeg synes, jeg skal være det. VI har Grundloven- ikke tillæg til Forfatningen.

Facebook er det veletablerede, velaflyttede, velovervågede rum som vi alle -åbenbart- skal tvinges til at mødes i.

K

12
23. april 2013 kl. 01:56
Men hvorfor?

Skal stat, commune- og min gamle syge moster på Fjæsbogen? Skal jeg være ven med staten? Like kommunen?

Jeg forstår ikke engang DR og Tv2's stædige insisteren på, at jeg bør læse (mere eller resten) af deres nyheder dér. Hvorfor? Hvorfor ikke på deres egne sider, en tanke, der slog ned mig I dag var: Deres egne sider er for dyre I drift mht updates. Det, håber jeg så ikke, er sandt.

Jeg er på FB, men ikke ret tit, og da kun for at se min famile/få venners liv. Det er bevidst valgt meget småt og begrænset. (Og skal suuk! ændres tilbage I hver opdatering. GRR...)

Hvorfor skal jeg se en tilfældig embedsmands mening- og fidusen med embedsmænd er, at de er (bør) agere inden for embedsværket- aldeles ikke politisk.

Næh- Fjæsbogen er ikke det Nye sort. Det er tværtimod- et social netværk- ejet og drevet udenlands efter deres lovgivning. Måske er jeg lidt paranoid, men jeg synes, jeg skal være det. VI har Grundloven- ikke tillæg til Forfatningen.

Er ham der Seismonauten ikke gået lidt for langt ud I orbit?!

Hvad er Seismonauten? Et privat firma? Hvor tjener de penge- og på hvad?

Mvh Tine- lyseslukker

11
22. april 2013 kl. 19:37
Facebook - unsafe at any word.

Jeg kommer ikke på Facebook - ikke nu og ikke siden. Det forekommer mig helt ude i skoven, at nogen myndighed bare kan tænke den tanke, at Facebook kan anvendes i nogen borger myndighed kontakt.

E-mail er usikker, men dog med det fleste udbydere langt mere sikker end Facebook, hvor et amerikansk firma ejer alt, bestemmer alt og ændre reglerne som de lyster og når de lyster.

Dansk offentlig administration skal foregå så data er sikrede og persondata kun lagres indenfor Kongeriget.

Det er en katastrofe med sådan en 'smart-ass' bare kan tænke Facebook tanken.

Lars :)

10
22. april 2013 kl. 15:15
Re: Apropos overvågning

Nåeh, så som f.eks. det såkaldte NemID?

NemID og bankkartellet iøvrigt har den klare forskel fra facebook at staten danmark både har kontrakt med dem og direkte juridisk autoritet, især bankkartellet er mindre privat end de plejer at lade som om.

NemID har kun en kunde til deres NemID produkt nemlig staten og det skulle ikke undre mig om der er klausuler om at staten overtager alle nødvendige driftsaktiver i tilfælde af konkurs.

8
22. april 2013 kl. 14:15
Apropos overvågning

Apropos overvågning, så synes jeg da lige det er værd at nævne også, at CISPA lige er gået igennem her i USA for et par dage siden - og dermed har gjort USA til en overvågningsstat, i det at bl.a. FaceBook, Twitter og Google+ nu har pligt til at overgive alles private data til den amerikanske sikkerhedstjeneste. Det ville så betyde, at alle danskeres skatte-oplysninger automatisk ville falde i hænderne på den amerikanske regering, hvilket nok ikke engang er lovligt under nuværende informationslovgivning.

Der ud over vil jeg tilføje - at gøre en offentlig tjeneste afhængig af en private tjeneste, er absolut ikke en god idé. Det ville være et skridt mod amerikanske tilstande - det er jo af samme årsag, at vi betaler en formue for sygeforsikring herovre. Hvis først man gør det offentlige afhængig af private tjenester, så er det pludselig private virksomheder der sætter prisen på de tjenester. Det fører til et temmelig sygt offentligt system, hvilket amerikanerne så småt også er ved at fatte, og langsomt er begyndt at kæmpe imod. (bl.a. i Vermont, hvor man i øjeblikket arbejder på det første rigtige offentlige sundhedssystem uden privat forsikring og kæmpe virksomheder der tapper sundhedssystemet for profit.)

Men måske er det bare endnu en af de kæmpe fejltagelser Danmark selv skal gentage, og lære af på den smertefulde måde...

7
22. april 2013 kl. 13:18
Facebook er sikkert udmærket ---

--- til nogle ting, eftersom mange bruger det.

Men hvorfor skal vi alle tvinges til at bruge det?

Har ikke (og ønsker ikke) en profil - dels fordi jeg ikke synes et enklet firma skal vide alt om alle, dels fordi jeg finder siderne uoverskuelige --- i det mindst de sider jeg et par gange har været inde på fordi et firma oplyser at man kan læse mere på Facebook.

Lav i stedet nogle gode hjemmesider --- og brug hjemmesiden som "marekdsføring"/branding i stedet for at havne i en grumset facebook-suppe.

6
22. april 2013 kl. 12:33
Re: Glidebane

Jeg har kvittet FB, så fri os fra det pjat. Det er vel ikke meningen, at jeg skal sidde og chatte med kommunen. Lad os få nogle hurtige kommunale hjemmesider.

5
22. april 2013 kl. 12:26
Det halter for

Det halter for embedsmandsvældet.

Hvordan? Måske er det bare fordi jeg selv er bureaukrat, men jeg får kuldegysninger hele vejen op ved tanken om en flok embedsmænd, der alle opfordres/presses til at komme med private pressemeddelelser.

4
22. april 2013 kl. 10:39
Re: Glidebane

Helt enig. Som minimum, hvis det er den vej de ønsker at gå, skal de give adgang/information via de største sociale medier (FB, Google+, Twitter) og ikke entydigt Facebook! Jeg har selv droppet FB og vil ikke presses til at skulle genaktivere min profil hos FB for at få kontakt og information, når jeg har andre aktive profiler flere andre steder.

3
22. april 2013 kl. 10:22
Glidebane

Nu er jeg normalt ikke tilhænger af glidebane-argumentet; hvis det offentlige starter med at bruge Facebook, så bliver det kun Facebook!!!

I artiklen omtales der at udover de nuværende måder at tilgå det offentlige (nede på rådhuset eller på en af de mange hjemmesider det offentlige har), så skal det også være muligt at tilgå dem via Facebook.

Problemet er jo bare det er dybt useriøst. Hvorfor vil folk i ramme alvor tale med det offentlige via Facebook? Hvis de bare ender med at bruge besked-systemet i Facebook, hvad er der så galt med email eller at sende et brev?

Denne »Yay Facebook«-mentalitet bør vi straks gøre noget ved. Der er intet i vejen med at Facebook eksisterer som kommercielt produkt, men der er meget i vejen med selve produktet fra forbrugernes synspunkt og hvis det offentlige lader sig bruge af Facebook, er det så ikke en erklæring af støtte til Facebook?

Måske vi skal være lidt mindre "yay IT!" og i stedet tænke os lidt mere om før vi lukker lort ud.

2
22. april 2013 kl. 10:12
Hvorfor

skal vi tvinges til at bruge Facebook for at kommunikere med det offentlige?

1
22. april 2013 kl. 09:57
FACEBOOK og Staten = Frivillig Overvågning

At folk overhovedet er "dumme" nok til at udstille sig selv på facebook er een ting, men jeg finder det totalt krænkende for privatlives fred og grundlovsstridigt at staten nu også vil have sin del af snageri kagen på facebook - uanset om folk så gør det frivilligt. Fri os fra FACEBOOK, tak !